POKUKAJTE V LONEC

Program, s katerim obiskovalci obogatijo paleto že znanih okusov. Preplet značilnosti kuhinje iz domačega kmečkega okolja s kuhinjami grajske gospode in vplivi iz mest ponuja številne zanimive jedi, ki jih dopolnjujejo kakovostna vina iz bližnjih vinorodnih gričev, krepilne in osvežilne pijače ter drugi izdelki iz sadja in zelenjave.

Izpostavljeno
Lokalne kulinarične posebnosti povezane z doživetjem na podeželju 

Gostišča in restavracije s karakterjem v raznolikih ambientih (parki, gradovi, ipd.), ki povezujejo lokalno s sodobnimi pristopi v gastronomiji
♦ Bogat vinorodni okoliš z znanimi pridelovalci vin in razvejanimi vinskimi cestami
♦ Bogat nabor lokalnih produktov, ki jih lahko odnesete s sabo – za okušanje doma

Čas izvedbe: vse leto.

ENODNEVNI PROGRAM

Raziskovanje posebnih pridelav hrane in priprave jedi, ki dišijo iz kuhinj v destinaciji, se prične v naravi. Sprejmejo nas travniški sadovnjaki, ki so zelo razpoznaven del kulturne krajine območja. Ob predstavitvi značilnosti gojenja in predelave sadja seveda ne gre brez okušanja soka kozjanskih jabolk ali drugih žlahtnih pijač ter izdelkov iz sadja.

Živinoreja in perutninarstvo sta na območju precej razširjeni, a posebnost predstavlja gojenje kopunov, skopljenih mladih petelinov, s katero se pobližje tudi spoznamo. Sledi še pristno kosilo s kozjansko juho, kopunom in prilogami, h kateremu se odlično poda žlahtna kapljica iz bližnjih vinogradniških kleti.

Potepanje nadaljujemo z vožnjo po gričevnati, s številnimi vinogradi posuti, pokrajini. Ob tem ne gre brez sprehoda med zelenimi trtami in brez okušanja značilnih sort šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša. Tukaj na pretežno lapornati prsti najpogosteje rastejo sorte laški rizling, sauvignon, modra frankinja in žametovka. V značilni zidanici, vinskem hramu oziroma t.i. »gorci«, pa zadiši tudi po sveže pečeni jerpici (tanek kruh) iz krušne peči. Čas hitro mineva, a vseeno obiščemo tudi čebele in zanimivo predstavitev pridelave medu in izdelkov iz njega.

Večer nam da na voljo obisk kar več zelo raznolikih možnosti za okušanje dobrot iz kuhinj Obsotelja in Kozjanskega. Odločimo se lahko za večerjo z dobrotami iz lokalne kuhinje (od kolin, jedi iz ajde in prazničnih jedi) v podeželskem ambientu ali pod oboki vinskega hrama, za večerni obed s pridihom lovske kuhinje (divjačinske specialitete) ali pa se podamo za obzidje dvorca in pokusimo kako so nekdaj kuhali v grajski črni kuhinji.

DVO IN VEČDNEVNI PROGRAMI vključujejo bivanje in nadaljnje predloge za spoznavanje kulinaričnih posebnosti Obsotelja in Kozjanskega ter priložnosti, da se sami preizkusite v pripravi lokalnih dobrot.

Vabljeni!


VPRAŠAJTE ZA PONUDBO ZDAJ!
📞 03 819 28 22  | ✉ info@fontus.si


 

Opombe

Destinacija Obsotelje in Kozjansko s središči – Rogaška Slatina, Podčetrtek, Rogatec, Šmarje pri Jelšah, Kozje, in Bistrica ob Sotli –  ponuja zanimiva doživetja tako dnevnim obiskovalcem, kot tudi tistim, ki se odločijo za daljše bivanje.

Pripravljeni programi DOŽIVETIJ ponujajo vpogled na različna področja povezanosti narave s človekom in  bogastva ustvarjanja številnih, tukaj živečih, generacij.

Programi so sestavljeni tako, da se prilagajajo številu obiskovalcev (individualni gosti – skupine do 5 ljudi, manjše skupine – do 15 ljudi, večje skupine – nad 15 ljudi), želeni dolžini bivanja (pol in enodnevni programi, dvo in večdnevni programi) ter raznolikim interesom in namenom obiska (od spoznavanja bogastva narave, kulturnih, zgodovinskih in etnoloških znamenitosti in posebnosti, dejavnosti za sprostitev, krepitev zdravja in zabavo do športnih in rekreativnih aktivnosti, idr.).

Vsebina programov se prilagaja tudi letnim časom, hkrati pa je ob vsakem predstavljenem programu dopisan tudi najbolj priporočljiv čas izvedbe.

Programi doživetij »Obsotelje in Kozjansko na dlani«, »Dnevi na podeželju«, »Bogastvo misli in duha«, »Narava napaja in zdravi«, »Pokukajte v lonec« ter  »V gibanju« se šivajo po meri, glede na osnovne značilnosti zainteresiranih strank.

Programi so bili oblikovani v okviru projekta “TROK – TURISTIČNI RAZGLEDI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA”, kjer je Fontus kot nosilec projekta oblikovanja in trženja integralnih turističnih produktov Obsotelja in Kozjanskega, kandidiral na 1. javnem pozivu »LAS Obsotelje in Kozjansko« za izbor projektov za izvajanje Lokalne razvojne strategije 2007-2013, in bil izbran za sofinanciranje s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v okviru Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 (PRP RS) LEADER.

Katalog projekta je na voljo TUKAJ.

Morda vam bo prav tako všeč…