“Dnevi na podeželju”, Obsotelje in Kozjansko – doživljajski izlet

DNEVI NA PODEŽELJU

Program, skozi katerega se predstavijo posebnosti življenja ljudi, ki so pristno povezani z naravo, zemljo in njenimi darovi na podeželju Obsotelja in Kozjanskega tako nekoč, kot tudi danes.

Izpostavljeno
Etnološka dediščina in življenje na kmetiji danes
Pridelava nekoč in danes – lokalne kulinarične posebnosti
Muzej na prostem Rogatec
Juneževa domačija
Kozjanski regijski park – etnologija, etnološki spomeniki, etnološke prireditve in sonaravna pridelava (visokostebelni travniški sadovnjaki, itd.)
Bistrica ob Sotli – kopun & druge lokalne kulinarične posebnosti

Čas izvedbe: vse leto, najbolj priporočljiv obisk od aprila do novembra.

ENODNEVNI PROGRAM

Način življenja na podeželju Obsotelja in Kozjanskega je zaradi raznolikosti naravnih danosti, specifičnega razvoja skozi zgodovino, bližine državne meje in drugih dejavnikov zelo pester. V enodnevnem obisku si delček predstave o življenju na območju pridobimo z obiskom pri  ljudeh, ki vsakodnevno živijo v soodvisnosti z naravo in njenimi darovi.

Sedanji tok življenja ima svoje korenine v preteklosti. Dan zato začnemo z obiskom ene izmed etnoloških in zgodovinskih zbirk (Muzej na prostem Rogatec ali Kozjanski park, idr.). Skozi razstave in nekaj praktičnih delavnic se začno skrivnosti o načinu življenja tukajšnjih ljudi odstirati.

Poldne je čas za preskok v sedanjost. Sledi namreč topel sprejem na eni izmed specializiranih kmetij (glede na letni čas – biokmetija, vinogradniška kmetija, idr.). Po okusnem okrepčilu nam gospodar predstavi svoje posestvo in dejavnosti. Najbolje pa spoznamo delček življenja, ko tudi sami poprimemo za orodje in družno opravimo eno izmed vsakodnevnih opravil!

Vsakemu delu sledi tudi počitek in zabavne aktivnosti (igre, idr.), ki skrajšajo čas do večerje z domačimi dobrotami iz kuhinje in kleti. Večer pa hitro mine ob pesmi in plesnem koraku.

DVO IN VEČDNEVNI PROGRAMI vključujejo bivanje in nadaljnje predloge za odkrivanje značilnosti življenja na podeželju Obsotelja in Kozjanskega ter priložnosti za oddih in počitnice.

Vabljeni!


VPRAŠAJTE ZA PONUDBO ZDAJ!
📞 03 819 28 22  | ✉ info@fontus.si


 

Opombe

Destinacija Obsotelje in Kozjansko s središči – Rogaška Slatina, Podčetrtek, Rogatec, Šmarje pri Jelšah, Kozje, in Bistrica ob Sotli –  ponuja zanimiva doživetja tako dnevnim obiskovalcem, kot tudi tistim, ki se odločijo za daljše bivanje.

Pripravljeni programi DOŽIVETIJ ponujajo vpogled na različna področja povezanosti narave s človekom in  bogastva ustvarjanja številnih, tukaj živečih, generacij.

Programi so sestavljeni tako, da se prilagajajo številu obiskovalcev (individualni gosti – skupine do 5 ljudi, manjše skupine – do 15 ljudi, večje skupine – nad 15 ljudi), želeni dolžini bivanja (pol in enodnevni programi, dvo in večdnevni programi) ter raznolikim interesom in namenom obiska (od spoznavanja bogastva narave, kulturnih, zgodovinskih in etnoloških znamenitosti in posebnosti, dejavnosti za sprostitev, krepitev zdravja in zabavo do športnih in rekreativnih aktivnosti, idr.).

Vsebina programov se prilagaja tudi letnim časom, hkrati pa je ob vsakem predstavljenem programu dopisan tudi najbolj priporočljiv čas izvedbe.

Programi doživetij »Obsotelje in Kozjansko na dlani«, »Dnevi na podeželju«, »Bogastvo misli in duha«, »Narava napaja in zdravi«, »Pokukajte v lonec« ter  »V gibanju« se šivajo po meri, glede na osnovne značilnosti zainteresiranih strank.

Programi so bili oblikovani v okviru projekta “TROK – TURISTIČNI RAZGLEDI OBSOTELJA IN KOZJANSKEGA”, kjer je Fontus kot nosilec projekta oblikovanja in trženja integralnih turističnih produktov Obsotelja in Kozjanskega, kandidiral na 1. javnem pozivu »LAS Obsotelje in Kozjansko« za izbor projektov za izvajanje Lokalne razvojne strategije 2007-2013, in bil izbran za sofinanciranje s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v okviru Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 (PRP RS) LEADER.

Katalog projekta je na voljo TUKAJ.

Morda vam bo prav tako všeč…