Obvestila in info Covid – 19

Omejitve pri poslovanju s strankami v poslovalnici Fontus – PE ZRINJSKEGA 8, Rogaška Slatina

V turistični agenciji Fontus pozorno spremljamo aktualno dogajanje v zvezi s pojavom koronavirusa (Covid-19) in pri delu upoštevamo vse relevantne informacije, prejete s strani pristojnih organov (Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo RS za zunanje zadeve) ter gospodarskih in interesnih združenj v naši dejavnosti (STO – Slovenska turistična organizacija, TGZS- Turistično-gostinska zbornica Slovenije, ZTAS – Združenje turističnih agencij Slovenije).

Trenutni ukrepi povezani s preprečevanjem širjenja okužb s Covid-19 narekujejo, da naše poslovanje do preklica poteka po posebnem režimu in sicer:
– poslovalnica PE ZRINJSKEGA 8 je za obisk strank odprta po predhodnem dogovoru (skladno z izpolnjevanjem trenutnih pogojev določenih z odloki vlade RS – pogoj PCT;
– za stranke smo dosegljivi na telefonskih številkah +386(0)40 650 803 in +386 (0)3 819 28 22 ter po e-mailu: info@fontus.si. Odgovarjamo tudi na prejeta povpraševanja poslana neposredno iz naše spletne strani.

Urejanje rezervacij v času veljavnosti ukrepov za zajezitev okužb s Covid-19

Priprava ponudb na povpraševanje

Glede na spreminjajoče se vladne ukrepe, na osnovi katerih obratujejo nastanitveni in drugi turistični objekti v Sloveniji in regiji s številnimi omejitvami – pripravljamo za stranke ponudbe “na povpraševanje” in sklepamo rezervacije prvenstveno za slovenske destinacije.

V sodelovanju s partnerji organizatorji potovanj – Turistično agencijo Sonček, TA Palma in Sajko turizem ter drugimi – Vam lahko ponudimo tudi oddih v tujini – prav tako “na povpraševanje”.

Več fleksibilnosti za rezervacije, zlasti zgodnje rezervacije

Urejanje rezervacij, tako kratkoročnih, kot tudi dolgoročnih poteka nemoteno. Priporočamo, da kljub nestanovitnim pogojem za potovanja, da rezervacije, zlasti za termine počitnic, uredite čim prej. Kapacitete v teh terminih so v priljubljenih destinacijah vedno zelo zasedene oziroma polne.

Tako naša agencija, kot tudi naši partnerji, organizatorji potovanj se trudimo, ponuditi čim bolj fleksibilne pogoje za tovrstne rezervacije. Ti so sicer različni glede na tip ponudbe in termine, zato jih vedno predstavimo v ponudbi po prejetem povpraševanju od posamezne stranke.

Priporočamo – turistična zavarovanja

Finančni vložek v oddih ali počitnice v proračunu posameznika ni zanemarljiv. Glede na nestanovitnost pogojev potovanj, prav tako pa večje tveganje za nenadno spremembo zdravja, kar nam lahko prepreči potovanje ali nam ga že v teku pokvari ali skrajša. Tako priporočamo, da se odločite skleniti ob rezervaciji tudi eno od turističnih zavarovanj – zlasti zavarovanje rizika odpovedi potovanja ali celostno zavarovanje, ki vključuje rizike tako pred potovanjem, kot tudi med njim.

Dodatno plačilno sredstvo pri Fontusu: TURISTIČNI BONI

Za aranžmaje, ki bodo izvedeni v Sloveniji (nastanitve, izleti idr.) sprejemamo kot plačilno sredstvo tudi BON 2021 (Ul.RS 114/21 in 203/21).

Za stranke urejamo tudi rezervacije nastanitev v Sloveniji pri katerih se unovči dobroimetje iz TURISTIČNIH BONOV 2020.

Podrobna navodila o možnostih unovčenja so na voljo na spletni strani FURS – Turistični boni in BON21. 

Obdobje koriščenja TURISTIČNI BON 2020 in BON21 je do 30.6.2022. Aktualne ponudbe preverite na strani TURISTIČNI BONI.

Spremenjeni pogoji za bivanje v turističnih namestitvah v Sloveniji v času COVID-19 ukrepov

Pogoj PCT

V slovenskih turističnih namestitvah oz. vseh namestitvenih obratih lahko bivajo le osebe, ki imajo ob prijavi izpolnjen pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran).
Pogoj PCT, ki velja za starejše od 12 let, posameznik izpolnjuje, če se izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in enim izmed naslednjih dokazil:

Prebolevnost 
 • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni,
 • z EU Digitalnim COVID potrdilom o prebolevnosti.
Cepljenost
 • z dokazilom o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba izkazuje, da je prejela:
  • drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv,
  • odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag.

Za tiste, ki izkažejo prebolevnost z dokazilom in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od cepiv iz seznama*, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi od dneva prejema cepiva.

Dokazilo o cepljenju je lahko v različnih oblikah:  

 • izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta,
 • vpis v Knjižico o cepljenju,
 • izdano potrdilo o opravljenem cepljenju,
 • EU Digitalno COVID potrdilo o cepljenju.

* EU DCP velja tudi vsem tistim posameznikom, ki so se do 14. 9. 2021 cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev po preboleli bolezni.

Testiranje
 • z negativnim rezultatom testa HAG, ki ni starejši od 48 ur (za uporabnike storitev ne sme biti starejši od 24 ur),
 • z negativnim rezultatom testa PCR, ki ni starejši od 72 ur (za uporabnike storitev ne sme biti starejši od 48 ur),
 • z EU Digitalnim COVID potrdilom o HAG/PCR testiranju.

Imetniki digitalne identitete lahko pridobijo EU Digitalna COVID potrdila o prebolevnosti, cepljenju in testiranju (EU DCP) tudi na spletnem mestu zVem ali pa si aplikacijo zVem namestijo na pametni telefon. EU DCP lahko natisnete tudi v lekarnah (cena tiska je 2 evra) na osnovi zdravstvene izkaznice.

Glede na hitro spreminjanje pogojev, priporočamo spremljanje aktualnega stanja na spletni strani države GOV.SI.

DRUGI POGOJI

Hkrati z izpolnjenim pogojem PCT morajo koristniki turističnih storitev do preklica upoštevati tudi druge ukrepe za zajezitev širjenja okužb s Covid-19 – kot je npr. uporaba mask in razkuževanje.

Vsi trenutno veljavni ukrepi so dosegljivi na državnem portalu GOV.SI.

Spremenjeni pogoji za prehajanje državne meje Slovenije, sosednjih in drugih držav

Vsem strankam priporočamo, da se tik pred potovanjem informirajo o vseh ukrepih v zvezi z zajezitvijo širjenja okužb s Covid-19, ki jih ima Slovenija in ostale države v katere potujejo.  V nekaterih državah so se  zaradi pandemije covid-19 namreč spremenili vstopni pogoji za tuje državljane in ukrepi na mejah. Prav tako pa tudi priporočamo, da preverite splošno zdravstveno stanje v državi, kamor potujete.

Najbolj aktualne informacije s tem v zvezi so na voljo TUKAJ.

Slovenija

Brez napotitve v karanteno na domu lahko v Republiko Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja – pogoj PCT. Pogoj PCT je izpolnjen, če osebe razpolagajo z enim od dokazil – seznam objavljen na spletni strani države GOV.SI.

Pogoja testiranja ni mogoče dokazovati s testom HAG za samotestiranje.

Hrvaška

Pred vstopom na Hrvaško lahko svoje podatke že vnaprej vsi, ki potujejo, pošljejo prek namenske spletne strani hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Enter Croatia.

Pomembno! Pred potovanjem na Hrvaško obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Italija

Pomembno! Pred potovanjem v Italijo obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Avstrija

Od 15. januarja 2021 je za vstop v Avstrijo obvezna elektronska registracija.

Pomembno! Pred potovanjem v Avstrijo obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Madžarska

Pomembno! Pred potovanjem na Madžarsko obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Od 1. maja 2021 velja dogovor med Slovenijo in Madžarsko o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju/imunosti proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. Na madžarskem potrdilu je naveden datum prejema drugega odmerka cepiva (kadar je drugi odmerek potreben) oziroma datum poteka veljavnosti dokumenta v primeru oseb, ki so prebolele covid-19.

Druge države po Evropi in svetu

Najbolj aktualne informacije o vstopih imajo krajevno pristojna veleposlaništva države, ki je cilj vašega poti. Več informacij lahko najdete v preglednici informacij po državah.